Чорний жах

2 серпня – Міжнародний день голокосту ромів 
Чорний жах. А роми додають: калі траш. 
2 серпня 1944р. Табір смерті Аушвіц-Біркенау.  Майже 3 тисячі неповинних ромів, серед яких чоловіки, жінки, діти ромської національності зігнано до газових камер і спалено живцем.  
Дослідники вважають, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. За приблизними оцінками на території України нацистами знищено  24 тисячі ромів. 
Жахливі сторінки минулого оживають і сьогодні в нашій державі. Порушуючи не просто норми міжнародного законодавства, але й закони людяності, росія цинічно вбиває і нищить усіх, хто живе в Україні й обороняє свою землю, відстоюючи свободу й право на життя. Маючи різне етнічне походження, усі громадяни України, серед яких і роми, чинять опір російському агресору, служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерською діяльністю, гуманітарною допомогою громадянам та військовим.  
Зло не повинно повертатися! 
Усі разом – до Перемоги!  

До Міжнародного дня голокосту ромів пропонуємо переглянути романтичну драму Неди Неждани за повістю Ольги Кобилянської  «У неділю рано зілля копала», де переплелися дві основні лінії: доля циганки Маври, покараної за подружню зраду, та кохання її сина Гриця до двох дівчат. 
Режисерка-постановниця / н.а.України  Таїса Славінська 
Художниця-постановниця, костюми / Ірина Лупащенко  
Музичне оформлення композитора Івана Небесного  
Балетмейстерка-постановниця / з.а.України Діана Калакай