«Останній Кат» на сцені Вінницького театру: прем'єра вистави Євгена Карнауха

Новий театральний сезон у театрі ім. М.Садовського розпочали неординарною постановкою Євгена Карнауха «Останній Кат»  за мотивами п’єси сучасного ірландського драматурга Мартіна МакДонаха. Її було вперше перекладено українською спеціально для постановки на вінницькій сцені.


За сюжетом, основні події відбуваються на півночі Англії у 1965 р., коли у  Сполученому Королівстві скасували закон про смертну кару й усі кати залишилися без роботи. Проте, чи можуть кати бути колишніми?... Відповідь на це запитання глядачі шукатимуть під час перегляду вистави. Також, у  своїй роботі режисер Євген Карнаух провів паралель між історичним минулим двох країн: України та Ірландії у їхній визвольній боротьбі. Вистава просякнута  українськими піснями та віршами поетів Розстріляного Відродження. За словами режисера основним меседжем вистави було надихнути глядача й наповнити кожного й кожну у залі внутрішньою свободою.


«Мені дуже хотілося цією виставою надихнути, хоча б трохи. Дати продиху внутрішній свободі глядачу, який прийде. І для цього ми користуємось тими прийомами, які можемо собі зробити. Зокрема, доволі моцна українізація п’єси, в тому плані, що ми обираємо туди пісні, ми їх прям вставляємо. Їх не було в сюжеті. Мартін такого не писав. Але враховуючи історичну паралель між Ірландію та Україною в їх визвольній боротьбі поруч з потужним сусідом з амбіціями на їхню територію, то ця п’єса стає дуже-дуже «про нас». І коли вона дуже «про нас», немає нічого доречнішого ніж українська коломийка», каже режисер вистави «Останній Кат» Євген Карнаух.»


У цій п’єсі яскраво проявляється принцип – тут усе не те, чим здається на перший погляд. Гострі теми жорстокості та байдужості, порушені у виставі, перетворюються на роздуми про особисту відповідальність людини за свої вчинки. Вистава має своє гасло: Як би нас не вбивали, ми живіше за всіх живих. Відчути це глядачі зможуть 26 та 27 вересня та 16 жовтня о 18.30 у театрі ім. М. Садовського.

 

 

 

 

 

 

 


Посилання на оригінальну статтю: https://mistonadbugom.com.ua/article/ostanniy-kat-na-sceni-vinnickogo-teatru-prem-yera-vistavi-yevgena-karnauha